PÖRÖLYCÁPA-ÓVODA

2019. ÁPRILIS 8.

Ecuadori kutatók „pörölycápa-óvodát” találtak a Galápagos-szigetek partjainak közelében. A felfedezés a veszélyeztetett ragadozók figyelemmel kíséréséhez és védelméhez járulhat hozzá.
Eduardo Espinosa, a projekt vezetője elmondta, hogy 20 fiatal pörölycápára bukkantak Santa Cruz szigetének mentén, ezek közül ötre sikerült jeladót rögzíteni.

Az a terület, ahol a fiatal állatok életük első két-három évét töltik, nagyon fontos nemcsak a Galápagos-szigetek számára, hanem világszinten is, mivel reményt ad a faj védelmére és megőrzésére – mondta el a szakértő.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a pörölycápákat veszélyeztetett fajként tartja számon, miután egyedszámuk az egész világon erőteljesen lecsökkent az elmúlt években. Sebezhetőségük oka az, hogy viszonylag ritkán szaporodnak, valamint gyakran akadnak bele a halászhálókba, uszonyuk pedig keresett árucikk az ázsiai piacon. Alex Harn, a San Franciscó-i Egyetem kutatójának véleménye szerint a cápák valószínűleg a kontinens partvidékéhez közeli vizekben hozzák világra utódaikat, így a szigetek menti „óvoda” a kutatások új útját nyitja meg. Hasonló „gyermekmegőrzőt” korábban is találtak már a környéken.


Forrás: MTI/lokal.hu