ELADTÁK A PADI-T

2017. ÁPRILIS 1-2.

Március második felében bejelentették, hogy ismét eladták a PADI-t. A Wall Street Journal szerint a vételár 700 millió USA dollár volt. A vásárlók – elsősorban – pénzügyi befektetők egy csoportja, a Providence Equity Partners LLC, akik már 2005-ben (rész)tulajdonosokká váltak.

A PADI-t (Professional Association of Diving Instructors) 1966-ban alapította John J. Cronin és Ralph Erickson. A szövetség népszerűsége nagyon gyorsan növekedett. A megalakulás után úgy egy-másfél évtizeddel már a világ búvárszervezetei közül a legjobb szervezeti- és pénzügyi mutatókkal rendelkezett. Vezető pozícióját több évtizedig megtartotta, amit – egyes vélemények és adatok szerint – a 2010-es évekre elvesztett, de legalábbis veszélybe került az.

A befektető – a szakmai tanácsadók és vezetők útmutatásai segítségével – az elmúlt években fejlesztésekbe kezdtek. Jelentősen terjeszkedett és nagy beruházásokat hajtott végre a PADI a hatalmas kínai piacon, népszerű programokat indítottak (folytattak, illetve kiszélesítettek) az óceánok védelmében, fejlesztéseket hajtottak végre a „búvár-informatikában” és nagyobb figyelmet fordítottak a kedvtelési célú technikai- és szabadtüdős merülések területére. A szövetség vezetése úgy gondolja, hogy fent említett lépésekkel, az elmúlt években a konkurens búvároktatási rendszerekhez – elsősorban az SSI-hez (Scuba Schools International) – átminősült búvároktatóik egy részét visszaszerezhetik.

A PADI-nak – egyes elérhető információk szerint – a világon 6 400 búvárközpontja és 133 000 aktív, hivatásos búvára (búvároktatók és merülésvezetők) van. A közelmúltban adta ki a szövetség a 25 milliomodik minősítő kártyáját.

Forrás: deeperblue.com, divemagazine.co.uk