DOKUMENTUMFILM KÉSZÜLT ROB STEWART HALÁLÁRÓL

2018. OKTÓBER 20-21.

Az elmúlt év január 31-én halálos búvárbalesetet szenvedett a kanadai születésű, elkötelezett cápavédő és búvárfilmes Rob Stewart. A tragédia a 72 méter mélyen nyugvó Queen of Nassau roncsánál aznap már újralégző készülékkel végrehajtott harmadik merülése után történt. A roncsnál fűrészes rájákról forgattak egy következő filmhez, a Sharkwater: Extinction-höz. Az USA parti őrségének tájékoztatása szerint a búvár testét február 3-án, 67 méteres mélységben találták meg.

A baleset okairól búvárkörökben élénk vita foly, sőt a jogilag érintett felek között – család, merülésszervező, Stewart búvároktatója, az újralégző készülék biztosítója – perek is indultak.

Tavaly októberben Stewart szülővárosában, a kanadai Torontóban egy hatalmas faliképet avattak fel jeles szülöttjük tiszteletére, a nagy sikerű Sharkwater című dokumentumfilm készítőjének emlékére.

Most egy kanadai rendező Rob Stewart haláláról egy dokumentumfilmet készített. A film címe a Harmadik merülés (The Third Dive), amit a CBC televízió október 26-án 21.00 órakor tűzi műsorára. A CBC oldalán megjelent előzetes anyagok – köztük videók is találhatók – szerint életének 37 éve alatt Rob Stewart több időt töltött víz alatt, mint felette. Választ kívánnak adni, hogy pontosan mi történt 2017. január 31-én, amikor életét vesztette a Florida Keys-ba. Baleset volt, vagy gondatlanság? Mit mondanak, gondolnak a helyiek? Arról, hogy a film később hol lesz látható-elérhető, arról egyenlőre kevés információ látott napvilágot. Van (természetesen) a dokumentumfilmnek The Third Dive címen Facebook-oldala, melynek figyelemmel kísérése segíthet a film későbbi elérhetőségéhez.

A legújabb hírek szerint – állítólag – új adatok kerültek napvilágra a balesetről, ami akár megváltoztathatja a korábbi ismereteket.


Forrás: Szerkesztőségi összeállítás a deeperblue.com, cbc.ca és a buvarinfo.hu anyagai alapján