SZILVESZTER, PEZSGŐ, BÚVÁROK…

2018. DECEMBER 31.

Amennyiben egy kellemes, szép és élményekben gazdag merülési nap után feltesszük a kérdést, hogy mivel koccintsunk, úgy a legritkábban fordul elő, hogy pezsgő mellett döntenek a búvárok. Persze van kivétel is, az szinte biztos, hogy az esztendő utolsó napján, Szilveszterkor azért a pezsgőre kerül a választás. Érdekes ez, hiszen a merülések (utáni időszak) és a pezsgő akár állhatnának is közelebb is egymáshoz…

Nem csak azért, mert búvárok és a pezsgő között van érdekes és fontos kapcsolat. (Több is!) Merülések alkalmával találtak már hajóroncsban igazán régi pezsgőt, amit 230 évesre becsülték a régészek. Ez még 2010-ben történt, amikor búvárok egy hajóroncsot vizsgáltak a Balti-tenger mélyén. Már az első jelentése szerint a szakértők úgy nyilatkoztak, hogy az üvegek tartalma „mesés ízű”. A megtalált 30 üveg (később még újabb palackok is előkerültek, így összesen 163-ra gyarapodott a szám) pezsgőről azt gyanították, hogy osztályon felüli Veuve Clicquot-ok. A tökéletes állapotban lévő üvegekre 55 méteres mélységben bukkant a héttagú svéd búvárcsoport. Az első feltevések szerint egy szállítmány részei lehettek, amelyeket XVI. Lajos küldött Nagy Péter orosz cárnak. (Később ezt vitatták, de lényegében nekünk, búvároknak ez nem túl fontos – Szerk. megjegyzése.)

Az egyik búvár felbontott egy üveget, majd megkérte az aaslandi borszakértőt, Ella Gruessnert, hogy kóstolja meg. A válasz kifejező volt: „abszolút mesés”. A szakértő azt mondta, hogy a jégszekrényében tartja az üveget, és öt percenként kihúzza a dugóját, hogy megszagolja a nedűt, aztán megcsípi magát, hogy valóban a mennyországban van-e. A hivatalos szakértői vizsgálatok - melyek közel öt évet vettek igénybe - alátámasztották az eredetet, kiváló minőséget, az ízgazdagságot. Azt is megállapította a a vizsgálat, hogy eredetileg a pezsgőt fahordókban érlelték, ami a korral kapcsolatos az egyik bizonyíték. Azt pedig, hogy a pezsgő ilyen jó állapotban megmaradhatott, annak részben annak volt köszönhető, hogy a palackok a tengerfenéken, 55 méter mélységben, szinte teljes sötétségben, 2-4 Celsius-fokos tengervízben érlelődött, s ilyen kedvező körülményeket még egy modern borospincében mesterségesen sem teremthettek volna.

A balti-tengeri „mesésé ízű” pezsgő megtalálása lényegében egy véletlenen múlt. Ugyanakkor van olyan szölősgazda, aki tudatosan süllyeszti a mélybe a pezsgőjét, hogy az érleléshez a lehető legjobb körülményeket biztosítsa. A mélyben érlelt pezsgőért nem is kell messzire menni: Krk-sziget egy kis falujában, Vribnikben találhatjuk a víz alatti pezsgőérlelőhelyet. A környék kiváló boráról is híres. Az egyik helyi neves szőlősgazdában, Marinko Vladićban, úgy húsz évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy a palackban érlelt pezsgő részére az ideális körülményeket, állandó hőmérséklet és fényviszonyokat, valamint a belső környezetet tartósan megőrző túlnyomást a tenger mélye biztosíthatja. Úgy gondolta, hogy a 30 méter körüli mélység, ahol állandó a fény és a 10 Celsius fok körüli hőmérséklet az ideális a pezsgőérleléshez. Marinko Vladić a tengerben érlelt pezsgőjét a Valomet névre keresztelte. (A „valomet” egy a környéken használt tájszó, melynek jelentése tenger által ostromolt szirt, sziklafal, mely ugyancsak igaz a vribniki tengerpartra.)

Az első néhány száz üveg pezsgőt még 2006 évben süllyesztették el a tenger aljára búvárok segítségével, s azóta is évente újabb és újabb ketrec pezsgőt süllyesztettek el. A korábban lerakott palackoknál természetesen évente ellenőrzik a nyomást, az ital minőségét és a speciálisan erre a célra készült rozsdamentes zárókupak épségét. Amikor 2012-ben ott jártunk – köszönet Szarka Géza barátunknak, búvároktató társunknak, a Buborék búvárbázis vezetőjének, hogy e különleges hellyel megismertettet bennünket – már a mélyben hat acél ketrecben mintegy 2.500 üveg Valomet várt az igényes fogyasztókra. (A képen Szarka Géza látható egy Valomettel – Szerk. megjegyzése.)

Általában évente egy alkalommal, az igények szerint egy, vagy két ketrecet emelnek a felszínre a Silo-i Neptun búvárbázis hivatásos búvárai segítségével. A Valomet nem olcsó tömegtermék, piaci ára 1000 kuna, azaz kb. 40.000 Ft (2012-es információ) körül mozog ezért többnyire csak esküvőkre, ünnepélyekre szállítják. A palackokat általában nem tisztítják meg, azokon meghagyják a tengeri lerakódásokat, de mindegyiket réz tanúsító táblával látják el és igényes, egyedi fa ládikába csomagolják. Ismereteink szerint akkoriban világon egyedül Marinko Vladić állít elő tenger alatt, palackban érlelt pezsgőt. (Időközben hallottunk már más tenger mélyén érlelt pezsgőkről. Szerk. megjegyzése)

Közeleg a Szilveszter, s – legalább az éjféli koccintáshoz – biztos, hogy T. Olvasóink közül is sokan pezsgőt töltenek a poharakba. Egészségben, eredményekben, biztonságos merülésekben gazdag új esztendőt kívánunk!

Szerk. megjegyzése: Amennyiben további részleteket olvasna Szilveszterről, pezsgőről, búvárokról úgy jó szívvel ajánljuk egy e témákkal foglalkozó régi írásunkat! Mostani írásunkban felhaszáltunk korábbi anyagainkban írottakat és fotókat. A nyitókép az FTSK DELFIN Könnyűbúvár Szakosztály 1978. évi újévi üdvözlőlapjának részlete.


Szerkesztőség